top of page
  • Foto van schrijverPythagoras

Zonne-energie

Bijgewerkt op: 12 feb. 2018

De voordelen van zonne-energie zijn: het is gratis, het is er in overvloed en raakt nooit op. Vooral in sommige landen zijn er zon(uren) in overvloed. Waarom liggen in die landen dan nog niet alle daken (en woestijnen) vol met PV-panelen? En waarom ligt er nog geen dikke kabel vanuit de Sahara naar Europa? Begin bij je zelf: waarom ligt jouw dak nog niet vol met PV-panelen? Waarom is jouw huis nog niet all-electric op zonne-energie? Dat zal vast redenen hebben.


De hoofdreden is vaak de kosten. PV-panelen zijn niet goedkoop. 10 panelen plus transformers kosten al €3000 als je het zelf doet of tegen de €5000 als je het laat doen. En je huis all-electric maken kost het dubbele, want je moet je electra installatie aanpassen en een zwaardere aansluiting dan 3x35A laten aanleggen.

Daarnaast wordt er vaak gevraagd naar de terugverdientijd. Wel gek als je bedenkt dat gezinnen zomaar €3000 uittrekken voor een wintersportvakentie of nieuwe winterjassen en spijkerbroeken. Vragen ze dan ook naar de terugverdientijd? Die terugverdientijd heeft natuurlijk te maken met de reeds gedane investeringskosten: de huidige CV-ketel is pas 10 jaar oud, die kan nog 10 jaar mee. Daar heeft u een punt.


Toch is het zinvol de zonnepanelen door te rekenen, dat scheelt pakweg zomaar 1/3 van ie energie rekening, nl het electra-deel. Het gas-deel (koken en stoken) kunt u over een paar jaar nog eens heroverwegen.


Zonne energie wordt door middel van 2 producten op voor de consumentenmarkt toegankelijk gemaakt: dmv de zonneboiler en PV-panelen.


Het principe van een zonneboiler is simpel: de waterleiding onder een glazen plaat langs geleid onder die glazen plaat (doorgaans op het dak gemonteerd) wordt het in de zon erg warm (>70 graden) en zo wordt water reeds opgewarmd naar de boiler geleid. Dan heb je altijd gratis warm tapwater (keuken, douche) van de zon. (En verwarming?) wan meet we geen zon is verwarmt je boiler get water electrisch. Dit systeem wordt veel toegepast in Mediterrane landen (spanje, Italia, Greece). In Athene vind je in een beetje winkelstraat wel een zonneboiler winkel. Zo gek nog niet die Grieken. Een zonneboiler werkt alleen in de zonuren en die zijn er in NL maar 1000 (?) per jaar. De rest van het jaar kun je je zonneboiler laten verwarmen met groene stroom, van windmolens of van je eigen

PV-panelen zijn ook zonne-panelen maar dan loopt er onder de glazenplaat geen waterleiding maar kristallen of silicium waar door verhitting electronen gaan "rennen". Zo wordt een gelijkstroom opgewekt die in een converter wordt omgezet in 220Volt wissel stroom. Inderdaad dezelfde stroom als het lichtnet. Vanuit de converter kun je dan ook met een snoer je vers opgewekte zonne-stroom gewoon met een stekker in het stopcontact aansluiten, waarna je je eigen stroom kunt gebruiken voor je koelkast, laptop, tv, magnetron of lampen. In werkelijkheid lever je je stroom terug op het lichtnet en zie je op een zonnige dag je electra meter terugdraaien. Een prachtig gezicht is dat. Op een bewolkte dag zie je je meter dan weer vooruit draaien. Zo jammer is dat. Je gebruikt het lichtnet dus eigenlijk als buffer, het lichtnet als je accu.


Naast het aanleggen van PV-panelen kun je nog iets doen om je electrameter te laten terugdraaien: Om het vooruit draaien toch enigszins te remmen kun je maar een ding doen: zuinig zijn met je stroom verbruik!
3 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page